Inundațiile catastrofale au mutat guvernul la Galați. Premierul, mai mulți miniștri, șeful DSU, dar și președintele Senatului sunt de sâmbătă în județ. În paralel, pe teren se realizează breșe în diguri, se construiesc tabere și se fac planuri pentru reparații
Inundațiile i-au adus pe politicienii din fruntea țării la Galați. Premierul Marcel Ciolacu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, împreună cu miniștrii Apărării, de Interne și Mediului au mers duminică dimineață la tabăra de sinistrați de la Slobozia Conachi. Demnitarii au petrecut noaptea la Galați, unde au căutat soluții pentru persoanele sinistrate. La celula de criză desfășurată la sediul Consiliului Județean Galați s-au luat mai multe decizii.
În primul rând au fost evacuate sute de persoane și sunt în curs de amenajare două tabere cu locuințe modulare, cu o capacitate de 400 de locuri fiecare, în localitățile Slobozia Conachi și Pechea. Oamenilor le vor fi asigurate apă, alimente, paturi si lenjerii de pat, saci de dormit și tot ce este necesar pentru cazarea temporară.
De asemenea, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat o hotărâre prin care se propune Guvernului scoaterea de la rezervele de stat a unor construcții ușoare din elemente modulare pentru cazare. În ceea ce privește reparațiile, Guvernul a anunțat că în momentul în care se vor retrage apele, Executivul și autoritățile locale vor evalua pagubele. Vor oferi soluții pentru sprijinirea oamenilor și comunităților, inclusiv prin alocarea de bani din Fondul de Rezervă.
„Încă din timpul nopții au ajuns primele căsuțe-module, Cudalbi și Piscu. Vor ajunge și altele. Sunt 405 tone de alimente, apă și mâncare, care urmează să ajungă aici, la fiecare comună. Astăzi vor fi echipe de ingineri care vor evalua drumurile naționale și cele locale. După ce casele vor fi curățate de nămol, se vor face evaluări pentru despăgubiri. Deși în prima etapă s-a vorbit de șase comună, sunt aproape 23-24 de comune care au fost afectate de inundați. Din păcate, este vorba de 5.400 de case afectate”. (Costel Fotea, președintele CJ Galați)
Animale salvate
Apele au luat pe sus nu doar oameni, ci și animale. Unele s-au salvat pe cont propriu, altele au fost scoase la liman de oameni. Un jandarm a ajuns vedetă națională după ce s-a băgat în apă până la gât ca să salveze un câine. În zonă au ajuns și reprezentanții Help Lăbuș care au salvat și hrănit animalele speriate.
Apele nu s-au retras încă
Din păcate, apele nu s-au speriat de puhoiul de politicieni de la București. Duminică dimineață este apă peste tot în zonele afectate și există riscul producerii altor inundații. Hidrologii au prelungit avertizarea cod roșu de inundații. Aceasta este valabilă până duminică, la prânz, și vizează râurile din bazinele hidrografice Siret și Fălciu, din județul Galați și Vaslui. Ceva speranță vine de la o operațiune desfășurată pe râul Geru. Reprezentanții Apelor Române au realizat o breșă controlată în digul de protecție situat pe malul drept al râului Geru, în dreptul localității Independența, astfel încât apele de pe acest râu și râul Suhurlui, cantonate în localitățile Pechea și Slobozia Conachi, se fie dirijate în Siret.
Inundațiile au blocat drumurile
Circulația rutieră a fost afectată din cauza apei și aluviunilor de pe carosabil pe trei drumuri naționale (DN 25 și DN 24D – Galați, DN 26 – Vaslui) și pe 11 drumuri județene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 242H, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254 și DJ 255). Treptat, unele dintre drumurile menționate s-au redeschis circulației.
Comandamente peste comandamente
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că a convocat Comandamentul Energetic pentru duminică dimineața în scopul rezolvării situației de la Galați. În timpul nopții de sâmbătă spre duminică, echipele de intervenție au reușit realimentarea cu energie electrică a localităților Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Cuca si Plevna. Comandament a fost și la Ministerul Sănătății cu scopul luării unor măsuri pentru preîntâmpinarea apariției unor boli în zonele inundate.