100 de familii din comuna gălățeană Pechea fac în continuare turism de calamitate. Nu-și doresc treaba asta, sunt obligate. În unele gospodării încă mai este mâl, iar alte case nu mai pot fi locuite din cauza distrugerilor. În plus, pe capul localnicilor s-a prăbușit o nouă nenorocire: campania electorală.
100 de familii din Pechea, ale căror case au fost distruse total de inundaţiile sunt în continuare în bejenie. Fie locuiesc în modulele oferite de autorități, fie stau pe la rude sau prieteni. În casele lor încă e sfârșitul lumii și, inevitabil, a început să fie din ce în ce mai frig.
„Mai este foarte mult de lucru, încă mai este mâl prin curţile oamenilor. Unii localnici au început reparaţiile pe cont propriu, dar sunt şi case în care nu se mai poate locui. Avem 100 de familii care nu mai pot locui în casele lor şi care stau la rude, pe la prieteni, prin modulele pe care le-am pus la dispoziţie. Unele module le-am distribuit chiar în curţile unde oamenii au avut locuinţele. Mai avem şi o tabără formată din module, unde locuiesc 20 de familii.” (primarul comunei Pechea, Mihăiţă Măncilă-sursa Agerpres).
O nouă calamitate a lovit comunitatea din Pechea
Cetățenii năpăstuiți de inundații sunt acum loviți de o nouă calamitate: campania electorală. Asta poate fi la fel de periculoasă ca viitura.
„Problema este că unii se folosesc de necazul oamenilor şi fac propagandă electorală, amăgesc oamenii cu vorbe goale. Oamenii au nevoie de fapte, pentru că imediat vine iarna. Fac un apel către toţi cei care pot şi doresc să ajute la construirea locuinţelor pentru sinistraţi să ni se alăture! Orice ajutor este binevenit” (primarul comunei Pechea, Mihăiţă Măncilă – sursa Agerpres).
Primarul a anunțat că pentru familiile din comuna Pechea afectate de inundaţii vor fi acordate 20 de loturi de teren, pe care să înceapă construirea de case. În paralel se fac planuri pentru realizarea de diguri şi lacuri de acumulare, astfel încât apa să fie oprită înainte să intre în sat. În discuție a fost băgat și premierul Marcel Ciolacu. El a fost întrebat când vor sosi toate ajutoarele promise de Guvern.
„Am dat vreo 62 de milioane pentru drumurile judeţene, avem drumurile comunale şi acum despăgubiri, deci suntem în ritm. Niciodată nu cred că a existat o asemenea reacţie din partea Guvernului. Urmează după ce vor veni toate documentele, ele se înaintează, e un circuit, sunt ferm convins că se vor face plăţile”. (prim-ministrul Marcel Ciolacu)
Valoarea pagubelor din județul Galați trece de 150 milioane de lei. O sumă considerabilă va cotiza UE în baza documentelor și cererilor de despăgubire depuse de autoritățile române.