Educația, ca unică soluție pentru viitorul României
”România educată” a devenit o realitate.
Problemele României formează o ecuație complexă dar, dacă ar fi să mă gândesc la o singură soluție, cred că aceasta ar fi educația. Este unul dintre puținele domenii în care Galațiul mai excelează, după ce a pierdut pozițiile fruntașe pe linie economică, administrativă sau socială. Lor li se adaugă masiva depopulare din ultimele decenii.
Educația a fost și rămâne sectorul pentru care am depus cele mai mari eforturi în întreaga mea carieră, atât ca director adjunct al Colegiului Național „Vasile Alecsandri”, ca inspector general, consilier local sau deputat și vicepreședinte al Comisiei de Educație din Camera Deputaților.
„România educată” nu a fost doar un proiect, a devenit parte din realitate.
Când PNL a preluat guvernarea și Ministerul Educației, erau cinci școli din Galați incluse în programul „Masă caldă”. Astăzi sunt 46. La nivel național, numărul lor s-a triplat în patru ani și a ajuns la 450.
Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) se desfășoară, la nivelul județului Galați, în 27 de unități școlare. Nu exista niciuna în acest tip de proiect în urmă cu patru ani. La nivel național, schema de granturi PNRAS vizează susținerea a cel puțin 2.500 de școli cu risc crescut și mediu de abandon școlar.
Se face prin alocarea de resurse financiare școlilor pentru sprijinirea elevilor în risc și prin utilizarea metodologiei și a instrumentului informatic ale Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație (MATE).
În ultimii patru ani, au primit finanțare toate primăriile care au depus proiecte pentru dotarea cu mobilier școlar și laboratoare de informatică sau alte tipuri de laboratoare. Așa ceva era o raritate înainte ca PNL să preia conducerea Ministerului Educației.
”România educată” a devenit o realitate.
O reușită este și proiectul „Smart lab”: liceele cu peste 1.000 de elevi au primit două laboratoare, cele sub o mie, un laborator. Toate instituțiile care au depus proiecte au primit acest gen de laboratoare deja sau au procedurile demarate pentru achiziția lor.
Educația nu înseamnă însă doar ce se întâmplă în școală. Copii sunt la fel de importanți și în afara ei. Este motivul pentru care am inițiat o lege privind amenajări speciale pentru cei cu dizabilități, în spațiile de joacă nou înființate.
Le-am solicitat tuturor parlamentarilor gălățeni sprijin în aplicarea legii prin care elevii să aibă acces în curtea școlilor și după ore. O astfel de inițiativă este depusă în Consiliul Local Galați de mai mult de patru ani, de când eram consilier, fără ca primarul să o pună nici până în prezent pe ordinea de zi.
Ca parlamentar, am sprijinit construcția unei creșe noi în Galați, prin realocarea financiară a 10 milioane euro din PNRR.
Cea mai bună concluzie o dau însă rezultatele concursurilor anuale. Calitatea învățământului gălățean a crescut, neexistând o clasare mai jos de locul IV nici la evaluarea națională, nici la bacalaureat.
Din păcate, educația rămâne singurul domeniu în care Galațiul excelează. Fără un motor economic, administrativ și social puternic, și motorul educațional are însă toate șansele să se gripeze, indiferent cât de bune sunt măsurile liberale în domeniu.
Comunicat de presă, deputat Onuț Atanasiu (P)