O lege cu delay de 11 ani. Proiectul a stat cuminte printr-un sertar în Parlament.
S-a ridicat praful de pe legea taxelor de timbru. După 11 ani de așteptare, când nu mai avea nicio speranță, un proiect de lege a fost aprobat.
Parlamentul a adoptat proiectul de Lege pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru și a O.U.G. nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, inițiat de Ministerul Justiției, București, 8 octombrie 2024.
Greu, dar până la urmă s-a mișcat ceva.
Camera Deputaților a adoptat în unanimitate, proiectul de lege inițiat de Ministerul Justiției pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă.
Adoptată luna trecută la votul final în Parlament, legea ce vizează îmbunătățirea accesului la justiție prin modificarea reglementărilor privind taxele judiciare de timbru și ajutorul public judiciar a apărut în Monitorul Oficial.
Ea aduce avantaje justițiabililor, cetățenilor care încearcă să găsească dreptatea în sala de judecată.
S-a ridicat praful de pe legea taxelor de timbru.
Legea prevede reducerea taxelor pentru cererile de partaj, uniformizarea taxelor pentru divorț și clarificarea modului în care se face dovada plății taxelor. De asemenea, legea include și clarificarea criteriilor de acordare a ajutorului public judiciar.
Reducerea taxei de timbru pentru cererile de partaj judiciar este un segment important unde s-au făcut modificări.
Legea prevede taxarea cu jumătate din taxele stabilite prin OUG 80 pentru cererile evaluabile în bani a cererilor privind:
- stabilirea bunurilor supuse împărţelii,
- cererilor privind creanţele pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii și născute din coproprietate,
- cererilor privind raportul donațiilor,
- reducțiunea liberalităților excesive
- partajului propriu-zis, indiferent cum se va face acesta;
Totodată, atunci când cererile se formulează în cadrul aceleiași acțiuni, nu se va mai aplica taxa unică de 5%. Taxa unică va fi, conform proiectului, una dintre cele enumerate mai sus, calculată la valoarea cea mai mare;
Printr-o prevedere nouă, se va stabili că cererile privind stabilirea calităţii de coproprietar şi stabilirea cotei-părţi ce se cuvine fiecărui coproprietar, precum și cererile privind stabilirea calității de moștenitor și a cotei-părți ce se cuvine fiecărui moștenitor se vor taxa cu 50 lei pentru fiecare coproprietar sau, după caz, moștenitor.
Legea uniformizează și taxa de timbru pentru divorțul prin acord cu cele pentru divorțurile pe alte motive, eliminând discrepanțele nerezonabile dintre acestea. Nu vă încurajăm spre divorț, ci doar vă anunțăm despre noile taxe de timbru!