Piața muncii pare să nu țină cont de previziunile că abia anul viitor vine o criză economică. A scăzut deja în trimestru doi față de trimestrul anterior. Micșorarea este și mai evidentă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Piața muncii e în scădere. Conform Institutului Național de statistică, numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al doilea a fost 34.500, cu 500 mai puțin față de trimestrul anterior.
Aparent, nu ar fi mare motiv de îngrijorare. El apare însă la comparația cu aceeași perioadă a anului trecut. Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 4.900 față de același interval de timp.
Aproape 24% din numărul total al locurilor de muncă vacante s-au concentrat în industria prelucrătoare (8.200 locuri vacante).
Sectorul bugetar a însumat 21% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 3.300 locuri vacante s-au regăsit în administrația publică. Alte 3.200 locuri vacante au fost în sănătate și asistență socială, iar 900 de locuri vacante în învățământ.
La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în industria extractivă, învățământ, respectiv alte activităţi de servicii.
Cele mai puține locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacții imobiliare, industria extractivă, respectiv în alte activităţi de servicii (doar 100 locuri vacante pentru fiecare în parte).
Cât privește șomajul, un sfert de milion de români nu lucrau în iunie, când sunt raportate ultimele date (3,06 din populația adultă). Cu 9.367 șomeri, Galațiul rămânea în plutonul fruntaș, cu o rată aproape dublă față de media națională: 5,57%.