Mai toate orașele din județele Galați și Brăila au pierdut locuitori în ultimul deceniu, urmând din acest punct de vedere un trend național. Există însă și zone, inclusiv în Galați, în care s-a înregistrat un spor.
Conform Institutului Național de Statistică, orașele din zona noastră care au pierdut cel mai mult în ultimii 10 ani sunt Făurei (14% din populație), Brăila – 12%, Însurăței – 8% și Galați – 1%. Cifrele ar putea arăta mult mai rău odată cu centralizarea datelor recensământului realizat anul acesta.
Singura localitate în care este consemnat un plus este Tecuciul (cu 1%). Dar și aici se păstrează aceeași rezervă, a noilor date centralizate în 2022, nefăcute încă public la modul oficial.
La capitolul plus de populație în ultimul deceniu situația e următoarea. Bucureștiul (+0,5%), Cluj – Napoca (2,5%), Suceava (5,4%), Iași (13,6%), Otopeni (32,3%), liderul clasamentului fiind Bragadiru (56%), ce beneficiază de proximitatea capitalei.
De ce mai pleacă oamenii din zonele în care locuiesc, pe lângă sărăcie?
Răspunsul e complex și îl dă tot INS. Pentru marea majoritate a orașelor noi, trecerea de la rural (comună) la urban s-a făcut fără modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de dotări și servicii. Investițiile publice în locuințe, predominante în mediul urban în perioada 1945 ‐ 1989, au fost foarte slabe.
Serviciile comunitare (sănătate, educaţie și măsuri și acțiuni de asistență socială) sunt strâns legate de nivelul de dezvoltare economică a comunităţii.
Regiunile extracarpatice sunt cele mai puțin dezvoltate. Cele mai sărace județe fiind: Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Vaslui, Vrancea, Buzău, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Olt și Mehedinți; maximul de dezvoltare socială se înregistrează în Sibiu, Brașov, Cluj, Timiș, București;
Nu în ultimul rând, rețeaua rutieră are o lungime relativ redusă și nu este complet dezvoltată. Cea mai mare densitate de drumuri se înregistrează în regiunea Bucureşti-Ilfov, regiunea Sud, Sud-Vest și Nord.
La toate acestea se adaugă conexiunile interrregionale insuficiente: în cazul nostru e vorba de lipsa unei legături rapide între Brăila-Galaţi și Tulcea, parțial rezolvată odată cu finalizarea podului.
Acum, că avem și răspunsurile, ne mai trebuie autorități să țină cont de ele.