Inundațiile de la Galați intră în cartea de istorie. Bonus, vor deveni un etalon pe care sperăm să nu-l mai vedem depășit. Au calculat specialiștii și au constatat că ploile au fost prea torențiale, iar debitele râurilor din zonă au ajuns la un nivel istoric.
Inundațiile s-au produs în perioada 13-15 septembrie. Potrivit statisticilor, atunci s-au înregistrat cantităţi importante de precipitaţii, peste 200 l/mp/48 ore, în judeţele Galaţi și Vaslui.
Ploile torențiale au provocat prăpăd de sol. Tot din calculele hidrologilor am aflat că nivelurile maxime înregistrate la staţiile hidrometrice din zonele afectate în intervalul 14-16 septembrie au depăşit valorile maxime istorice. Mai spun specialiștii că debitele produse au avut caracter extrem. Au fost mai mari decât debitele cu probabilitatea de depăşire de 1% (cu o perioadă medie de revenire de o dată la 100 de ani), situându-se în jurul probabilităţii de 0,5% (debite cu o perioadă medie de revenire de o dată la 200 de ani).
Precipitații istorice, debite istorice, pagube istorice
La asemenea precipitații și debite, pagubele au fost pe măsură. Cele mai afectate au fost bazinele hidrografice Geru (cu precădere afluentul acestuia, pârâul Suhu) şi Chineja. Ca urmare, în judeţul Galaţi au fost afectate, conform rapoartelor preliminarii, 73 de localităţi.
Cele mai afectate localităţi din judeţul Galaţi, cu peste 100 de case afectate, sunt Pechea, Cudalbi, Slobozia Conachi, Costache Negri, Cuza Vodă, Suhurlui, Vameş, Valea Mărului, Mândreşti, Corni, Măcişeni, Corod. Peste 6000 case inundate, avariate sau distruse.
În ceea ce priveşte lucrările hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor din administrarea Administraţiei Naţionale Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, au fost afectate cinci sectoare importante.
După retragerea apelor, acolo au apărut breşe în corpul digurilor.