Un satelit românesc va fi folosit pentru a monitoriza vegetația și sănătatea pădurilor din România. În plus, va oferi și oportunități educative.
Proiectul poartă denumirea Rospin – Romanian Space Initiative, și aparține unor tineri români.
„Rospin este un ONG care s-a înființat acum cinci ani. Atunci am venit cu ideea de a pune un satelit realizat de un grup de studenți pe orbită. Între timp, organizația a crescut și avem o serie de programe educaționale pentru studenți și elevi, evenimente și prezență în peste 13 orașe din întreaga țară. Avem scopul de a aduna tineri din România pasionați de explorare și științe spațiale”, a declarat pentru spotmedia.ro Adrian Dumitrescu (27 de ani), directorul tehnic al Rospin.
Scopul misiunii este de a observa din spațiu sănătatea vegetației din România. În plus, sunt vizate zonele despădurite și ce potențial de reîmpădurire există la nivelul țării.
Proiectul a fost inclus în 2022 în programul Agenției Spațiale Europene, numit Flyer Satellite Design Booster.
Primele componente ale satelitului, ce va avea mărimea unei sticle de doi litri, au fost deja cumpărate cu o bursă de la Ministerul Cercetării. Echipa își propune ca în următoarele 6 luni să finalizeze designul și să înceapă să testeze anumite elemente.
Costuri și finanțare: Proiectul necesită între 150.000 și 200.000 de euro pentru construirea satelitului, dintre care 20.000 de euro provin dintr-o bursă de la Ministerul Cercetării. Restul fondurilor sunt strânse printr-o campanie de crowdfunding. Costul lansării, estimat la aproximativ 100.000 de euro, ar putea fi acoperit printr-un program al Agenției Spațiale Europene.
Cel mai probabil, lansarea va avea loc în 2027. Până atunci, defrișările pot continua nestingherite.